Profielfoto’s

20160508_144208_naamloos-bewerkt-bewerktOmdat ik op verschillende social media actief ben, zie ik nogal wat profielfoto’s voorbijkomen. En die zijn niet allemaal even goed. Maar wat is nou eigenlijk een goede profielfoto? Misschien een kwestie van smaak en dus voor iedereen verschillend. Toch zijn er wel een aantal dingen om in elk geval aandacht aan te schenken.

Uitstraling

Sta om te beginnen even stil bij wat je wil laten zien. Ofwel: bedenk wat je contact, vriend of volger voor (eerste) indruk van je krijgt door je profielfoto. Dat kan voor Facebook- of je privé Twitteraccount nogal verschillen van je LinkedIn- of zakelijke Twitteraccount. Probeer je je zakelijk te profileren als professioneel en serieus, dan liever geen: vakantiefoto’s, zonnebrillen, petjes of jeugdfoto’s. En zorg ervoor dat je alléén op de foto staat, zodat de kijker niet hoeft te raden wie jíj bent.

Profileer je je wat meer als creatief, eigenwijs omdat dat het beste past bij je beroepspraktijk dan kun je kiezen voor een wat creatievere, eigenwijze aanpak. Ook privé mag het best wat losser. Maar realiseer je dat ook je privéaccounts, tenzij je ze hebt afgeschermd, ook door je (toekomstige) baas of klanten kunnen worden gezien.

Miniportret

Het fotootje dat je contact, vriend of volger ziet is meestal behoorlijk klein. In veel gevallen wordt het wel wat groter als je erop klikt, maar de meeste mensen nemen die moeite niet. Als je goed gezien wil worden, zorg je dus dat het portret minimaal een close-up (zoals een pasfoto) is. Maar verder inzoomen is ook heel effectief: een extreme close-up dus. Je gezicht is het beste zichtbaar als de foto goed scherp en contrastrijk is. Zorg er ook voor dat de foto niet te donker of te licht is (onder- of overbelicht). Een zwartwitfoto kan ook erg effectief zijn en is bovendien stijlvol.

Hou ook in de gaten dat de profielfoto meestal (bijna) vierkant of rond is. De foto die je als bron gebruikt voor je profielfoto is standaard rechthoekig. Zorg ervoor dat je zelf bepaalt welk deel van de foto (uitsnede) je gebruikt. Vaak kun je de foto online in de applicatie ‘bijsnijden’, maar je kunt dat natuurlijk ook vóór het uploaden zelf op je computer doen. Doe dat niet te krap, anders past het niet goed in een ronde variant. Controleer dit goed en pas het zo nodig aan.

Omdat de foto’s meestal links in een pagina of kolom worden afgebeeld, ziet het er meestal beter uit als je naar rechts kijkt. Je kijkt dan het beeld in en naar de tekst. Dat geeft een gevoel van betrokkenheid.

Herkenbaarheid

Hou in gedachten dat de profielfoto jouw contact, vriend of volger in staat stelt om jouw tweet of status-update snel te vinden tussen de andere. Als je elke twee weken een andere profielfoto instelt, dan ben je dus minder herkenbaar. Voor de herkenbaarheid is het ook goed om voor alle zakelijke accounts dezelfde profielfoto te gebruiken. Hou je foto daarom op de computer onder handbereik, zodat je hem snel kunt invoeren waar erom wordt gevraagd.