Waarom stockfoto’s niet werken

wel of geen stockfoto

Je kent ze wel, die foto’s met lachende mensen op kantoor en andere, wat neutrale foto’s bij artikelen op internet: stockfoto’s. Dat zijn (letterlijk vertaald) foto’s die op voorraad zijn. Het zijn foto’s die door fotografen aan bureau’s zijn verkocht, die ze weer doorverkopen aan meerdere eindgebruikers. Meestal zijn die foto’s goedkoper dan in opdracht gemaakte foto’s. Nou ja, de foto’s misschien wel, maar vergeet je eigen uurtarief niet te rekenen. Het aanbod van stockfoto’s is enorm (‘Meer dan 16.000.000 stockbeelden bij …’). Dat betekent dat je behoorlijk wat tijd kwijt kunt zijn aan het zoeken naar het juiste beeld. Maar heb je dan ook een goed beeld gevonden?

Onderzoek

Volgens de Deense onderzoeker Jakob Nielsen weten mensen feilloos wat relevante foto’s zijn en welke niet. Hij deed onderzoek door het spoor van het oog te volgen (eyetracking). Dit onderzoek toont aan dat sommige soorten foto’s volledig worden genegeerd door zijn proefpersonen. Dat is typisch het geval voor grote ‘feel-good’ beelden die puur decoratie zijn. Andere type foto’s worden behandeld als belangrijke inhoud en zorgvuldig bestudeerd. Foto’s van producten en echte mensen (dus geen stockfoto’s of modellen) vallen vaak in deze categorie. Conclusie: het loont om als ondernemer foto’s te laten maken speciaal voor je eigen website of drukwerk.